Dieta i odżywki przy ćwiczeniach siłowych

Dodane: 16-01-2016 05:34
Dieta i odżywki przy ćwiczeniach siłowych Warto jest kupować u oficjalnych dystrybutorów danej marki suplementów. Umożliwia to zachować wysoką jakość produktu przy jego niskiej cenie. Świetnym przykładem jest odżywki myprotein.

Złota substancja

Glutamina odpowiada za wspomaganie syntezy białek dla mięśni za sprawą wzbogacania włókien w azot. Dlatego glutamina i jej przyjmowanie mogą być decydującym czynnikiem o tym czy nasz trening jest skuteczny. Po intensywnym wysiłku fizycznym nasz organizm chcąc uzupełnić braki w składnikach odżywczych będzie ich szukał wszędzie i zabierze konieczne do wzrostu tkanki mięśniowej składniki.

Wg. badań glutamina zmniejsza także łaknienie na słodycze, ponieważ reguluje poziom cukry we krwi. Glutamina wspomaga też prace mózgu oraz prawidłowe funkcjonowanie jelit i wzmacnia odporność naszego organizmu.


Trener i dietetyk radzi...

Porady dietetyka i trenera podczas treningu siłowego, czy odchudzającego mogą okazać się kluczowe dla dobrych efektów naszych ćwiczeń. Jeżeli jesteś początkującym i lekko 'zielonym' w temacie odżywek i odżywiania się nie wstydź się i zapytaj trenera na siłowni o program ćwiczeniowy.

Wiele siłowni oferuje porady dietetyczne na terenie swoich obiektów, jest to o tyle wygodne, że gdy ktoś chce skorzystać z takiej porady często zostaje policzony taniej, niż gdyby poszedł do poradni dietetycznej czy prywatnego dietetyka. A jednak dobrze dobrana dieta to podstawa skutecznego i zdrowego treningu.


Jak korzystać z BMI

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała